Hoppa över navigation

Igår valde jag och Gustav bort piratfikan i Lund för att istället hålla den första byggdagen i Piratfabrikens RepRap-projekt. Såhär fortlöp dagen:

Nybörjarfrossa

Ca 11:30 kom Gustav hem till mig där jag hade packat upp allt material vi fått från BitsFromBytes. Den första tiden gick åt till att läsa manualerna som fanns på deras hemsida, titta på delarna som låg på bordet och uppträda allmänt förvirrat. Det fanns några övningsbitar som var till för att man skulle lära sig hur hårt man kunde skruva utan att plasten går sönder, men vi förstod inte ens riktigt hur det var tänkt att vi skulle göra med dem. Att manualen innehöll ord som ‘Allen key’, ‘Washer’ och liknande mekanik-engelska gjorde det inte lättare.Ingångströsklen till projektet var onekligen väldigt hög.
Inte blev det bättre av att manualerna på hemsidan var för v3.0.0 av maskinen medans vi hade fått den första v3.1.0. Då den nya versionen har aningen annorlunda delar så visste vi inte om det saknades delar i sändningen till oss eller om det bara var en annorlunda design som gjort att bitarna inte behövdes. Vi skickade iväg ett mail till vår kontakt i England i hopp om att han mot förmodan skulle kolla sin jobbmail på en söndag. Vi började ändå att bygga de saker som såg ut att inte ha förändrats.
Ett misstag vi gjorde direkt här i början var att bryta ut alla plastdelar ur ramen och lägga i en skål för att ha lättare åtkomst till dem. Man missar då fördelen med att det finns en ‘karta’ i manualen över hur delarna sitter i ramen. Misstaget kan iofs ursäktas med att kartan ej stämde med våra delar då kartan var för den äldre versionen. Vi hittade även en plastbit som var skadad, men Gustav läste i manualen att det brukar gå att laga med lim.

Byggande av de första delarna

Vid 13:30-tiden så påbörjade vi själva byggandet. Det gick relativt smidigt med tanke på att ingen av oss hade försökt något liknande förut. När vi väl hade börjat förstå hur de olika delarna nämdes i ritningarna och hur man skiljde på dem i verkligheten (M5 30 bolt = Skruv med 5mm i diameter med 30mm långt skaft) så var det bara att leta och skruva ihop. Alla skruvar var än så länge med Insex-fattning (IKEA-nyckel) och gick att skruva ihop för hand utan verktyg. Dock skulle vi rekommendera att ha ett skjutmått till hands för att mäta storlek på skruvar. Vi körde på med ett vanligt måttband vilket inte är så smidigt. De största problemen vi fick i detta skede berodde på ren fingerfärdighet. Det blev helt enkelt väldigt ‘pilligt’ att få dit till exempel en mutter på en skruv som sitter mitt emellan två stycken plastplattor samtidigt som man försöker hålla fast konstruktionen och skruven som muttern ska sitta på. Tålamod, smidiga fingrar och ett gott sinne för hur tyngdlagen fungerar behövs. Annars blir det många svordomar medans man böjer sig ner efter muttern på golvet om och om igen.
Här måste vi även berömma BitsFromBytes jobb med manualerna. De är i PDF-format och innehåller 3D-modeller över hur modulerna ska se ut när de är klara samt även väldigt användbara 3D-animationer över i vilken ordning man kan sätta ihop delarna. Allting går att rotera runt och zomma in och pausa när man vill. Även om de inte alltid stämmer till 100% så är de ett OFANTLIGT stöd i byggandet!

Första större byggstrulet och Gustav flippar :-)

Vid 14-tiden hade vi fått ihop de första delarna och stötte på vår första patrull. Det var modulen ‘Z motor block’ som skulle byggas. Modulen innehåller bland annat en steppermotor och frågetecken uppstod om vilket håll sladden skulle sitta åt. Dessutom var det en plastdel som vi inte hittade i vårt kit som behövdes. Vi hittade liknande bitar men det ville inte passa riktigt. Men vi körde på ändå. Fast när vi byggt ihop den så kändes det fel. Dessutom hade Gustav fått frispel och sjöng ”Steppermotor Hej Hej!” konstant. Efter att ha blandat in bandet Steppenwolf i mixen så blev slutsats att han ska starta ett band som heter Steppermotor och som bygger sina texter på fraser från RapMan-manualen (”File a flat on the motorshaft!”).
Vi byggde lite vanligare enklare delar fram till 16-tiden men Gustavs beteende pekade på att vi behövde en paus för mat och avkoppling i form av slutet av filmen ”Terminator Salvation”. Utan falafel, Coca-Cola och Skynet försmäkta vi i denna lägenhet!

Nya manualer!

Klockan 17 så var vi igång igen med byggandet. Som tur var kollade vi mailen och vi hade fått svar att vi nu kunde ladda ner de nya manualerna från en ftp. De nya manualerna var ÄNNU bättre än de gamla! Blanda annat fanns där ett flödeschema som visade vilka moduler man kan bygga parallelt med varandra och mycket nogrannare skrivna beskrivningar. Manualerna är riktade till amerikanska skolor och det är nog därför de lagt ner sån energi på att göra de mer lättförståliga. Vi är dock de första som fått en v3.1.0 och nuu märkte vi av nackdelen med att vara först med den nya modellen. Manualen inte riktigt komplett. Bland annat just ‘Z motor block’ hade en icke uppdaterad 3D-animation. Vi lät den vara för tillfället och tar tag i det senare. Manualen var som sagt generellt bättre, men innehåller en del fel för tillfället. Bland annat ser modulen ‘Bed Corner (Long)’ annorlunda ut på illustrationerna gentemot hur det beskrivs i texten samt i 3D-animationen. Frågan var vilket som var korrekt? Det fick bli ett nytt mail. Vi hittade även ett fel på ritningen för ‘Filament Reel’, en tvåbent konstruktion för att hålla rullen med plastmaterial. I ritningen förklarades dock bara hur det ena benet skulle monteras :-)

Foliehattar

Vi byggde på fram till 19:20 då vi pausade för att kolla på Kalla Fakta på TV4 om foliehattar och Gustav fick ännu ett tillfälle att flippa när han såg PP-tröjor i bild. Efter den pärsen orkade vi bara bygga lite till på en av modulerna och så laddade vi upp bilderna till bloggen.
Runt 20:30 så var byggeriet slut för den här dagen och vi hade byggt ca 10 moduler!

/Andreas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: