Hoppa över navigation

Hej och välkommna till Piratfabrikens blogg.

Vad Piratfabriken går ut på kan läsas på bloggens about-page, och som det nämns där tänker vi bygga en RepRap.

Vad är då en RepRap?
En RepRap är en 3D-printer, det vill säga en maskin som istället för att skriva ut text på papper skriver ut fysiska objekt. Vanligast är att objekten skrivs ut i plast men andra material, till exempel ledande silverfärg eller sockerglasyr, är möjliga att använda.
Men en RepRap är tänkt att vara mer än en vanlig 3D-printer. Målet för RepRapen är att utvecklas till en maskin som kan skapa en kopia av sig själv samtidigt som den förblir tillräckligt mångsidig för att skapa andra produkter. Dessutom är RepRap helt baserad på FLOSS-tänk. Alla mjukvara är FLOSS, alla hårdvara är öppen hårdvara och inga patent ska stå i vägen för att vem som helst ska kunna bygga sin egen RepRap.

pc-va

Den enklaste och slagkraftigaste förklaringen av en RepRap torde vara ”Think of RepRap as a China on your desktop.” vilket är ett citat från Chris DiBona, Open Source Programs Manager på Google. Vad Chris menar med detta är att om alla skaffar sig en RepRap i sitt hem så kommer det resultera i att mycket av den produktion som nu outsourcas till Kina kan istället gemene man utföra på sitt skrivbord.

Att detta kommer att skaka om vår syn på både arbetsliv, affärsvärlden samt den globala miljön är inte svår att förstå.
Att det dessutom kommer att innebära nya fronter inom upphovsrätt- och patent-konflikten är inte heller svårt att förstå.
Just därför tycker vi det är viktigt att Piratpartiet kan vara med i fronten och använda RepRap:en för att på ett enkelt vis förklara de konflikter som kan uppstå och lägga fram argumenten för våra lösningar till minskad friktion i debatten.

En kort historik över RepRap-engagemanget inom PP Syd
200908xx: Under hackerspacet forskningsavdelningens Europaturne ser Gustav för första gången en reprap i verkligheten på chaos computer club muenchen. Bland annat tillverkar Reprap:en en nyckel till Nederländska polisens handfängsel. Gustav blir biten.
20090913: På Ebbas fik håller lundapiraterna sitt veckomöte vilket i vanlig ordning drar till sig pirater även från närliggande kommuner. Det framkommer att PP tänker försöka driva patent som huvudfråga den närmsta tiden och Gustav tipsar om RepRap som verktyg för att konkretisera våra frågor. Fler personer har hört talas om RepRap via bloggar och dylikt och det hela tas emot som en i överlag god idé. Tanken är att beställa en så fort som möjligt i hopp om att ha den redo till Klimatkonferensen i Köpenhamn och Dreamhack Winter i Jönköping. Under kvällen börjar bland annat Andreas och Gustav rota i hur man går till väga för att köpa en.
20090914: Anders H. besöker 1scale1/FabLab i Malmö och får som hastigast se deras RepRap. Dock finns där ingen involverad på plats som kan förklara speciellt mycket om den för honom.
20090915: Andreas och Gustav går på Forskningsavdelningens tisdagsträff i Malmö och diskuterar där med flera personer som dels varit med på tidigare RepRap-projekt, känner folk som byggt RepRap:ar och är intresserade av att bygga själva. Det räknas till minst 3 st RepRap i Malmö för tillfället. Det mesta av vad som behövs beställas har nu benats ut, men kostnaden och PPs begränsade resurser gör att någon beställning inte läggs ad hoc.
20090921: Andreas, Gustav, Rene, Ellen och Tomas B. gör ett besök på 1scale1/FabLab för att titta på deras RepRap. Jasper Darmark visar oss Reprap:en som verkar vara i hyffsat skick, men aldrig har varit igång. Den byggdes som en workshop med folk som ”aldrig sett en lödkolv” och det gick bra förutom en krets som kopplades bakofram och brändes. Då FabLab sedan dess haft fullt upp med annat blev den aldrig reparerad och samlar nu mest damm tills någon tar sig tid att fixa den. Det som verkar svårast med det hela är att kalibrera den. Tomas B. bedömer elektroniken som väldigt simpel att få ihop.
20090927: Gustav och Andreas tar upp RepRap-frågan på lundapiraternas möte. De flesta verkar överens om att det är en vettig maskin och ett vettigt projekt, men stötefrågan blir om det är värt de 8-10.000:- som behövs och om de pengarna istället kan användas på ett vettigare sätt, framförallt flyers-inköp. Bägge ”sidor” har sina argument och det hela mynar ut i frustration då det står stilla igen. Utanför Ebbas drar bland annat Anders P. upp idén att privat sponsra projektet istället för att köra det fullt ut genom PPs byråkrati (jomenvisst svärmen jomenvisst).
20090929
: Många av de intresserade medlemmarna tar sig till Trelleborgs veckomöte på Restaurang Istanbul där lite riktlinjer och idéer bollas. Projektet verkar äntligen lyfta från marken! Anteckningar från mötet kommer i en senare blogpost.

( RepRap är en förkortning av ”Replicating Rapid-prototyper” vilket är aning missvisande då den kan tillverka mer än prototyper nu förtiden. )

/Andreas

Annonser

2 Comments

  1. Vi är igång!

  2. Mekaniken är beställd!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: